Mi is az a faktorálás? A faktoring fogalma:

Faktorálás = faktoring, követelésvásárlás – mindegyik szó ugyanazt a fogalmat takarja: egy vállalkozás a még ki nem egyenlített, de a jövőben befolyó számlakövetelését eladja egy pénzügyi szolgáltatónak, aki ezt az összeget előre kifizeti neki. Ha szeretné a nyitott számlakövetelések helyett a bankszámláján látni az árbevételt, akkor Önnek a faktoring a megoldás! Faktorálás során a pénzügyi szolgáltató megvásárolja Öntől a követelését: Öné a pénz, a szolgáltatóé meg a követelés.
 
Kérek faktoring ajánlatokat!

Ajánlatkérő adatai

Kapcsolattartó
Alapadatok


A faktoring, követelés vásárlás legfontosabb előnyei:

  1. A faktoring nem hitelfelvétel, így nem kell fedezetet (pl.: jelzálog) biztosítani.
  2. A tapasztalatok szerint faktorálás esetén nőni fog vevőinek fizetési hajlandósága és fegyelme.
  3. Faktorálással induló, tőkeszegény vagy veszteséges vállalkozások is finanszírozhatóak.
  4. Követelés vásárlás esetén lekerülnek a válláról a nyitott követelésekkel kapcsolatos adminisztrációs terhek.

A faktorálás legfőbb előnye a gyorsaság. Már fennálló üzleti kapcsolat esetén a faktorcég akár néhány óra alatt is átutalhatja a vételárat az eladó számlájára.
Folyamatos üzleti kapcsolat esetén nem ritka, hogy az eladó reggel leszállítja az árut a megrendelőnek, 9 órakor kiállítja a számlát, amit elektronikusan elküld a faktorcég számára, és délután 3-kor már a számláján van a pénz.
 

Mennyi idő alatt jutok pénzhez?

A szerződéskötés általában egy-két hetet vesz igénybe (ne feledje: nincsen szükség hitelképesség vizsgálatára!), utána a beküldött számlák ellenértékét a vállalkozás 24 órán belül megkaphatja.
 

Kinek javasoljuk a faktorálást?

Azoknak a vállalkozásoknak javasoljuk, amelyek nem akarnak vagy nem tudnak hitelt felvenni, viszont szeretnének külső forrást bevonni a cégük finanszírozásába.
Kezdő vállalkozások számára különösen hasznos lehet a faktoring, hiszen ők gyakran nem kapnak annyi hitelt, amennyire szükségük lenne. Különösen hasznos finanszírozási mód ez azon vállalkozásoknak, amelyeknek jó, tőkeerős vevői vannak, akik azonban nagyon hosszú fizetési határidővel fizetnek. Ilyen vevők lehetnek tipikusan az áruházláncok, hipermarketek, építőipari cégek, szállítmányozók, élelmiszeripari cégek, terménykereskedelem, távközlési cégek és közműszolgáltatók - csak, hogy néhány példát említsünk. Természetesen, azok a cégek is profitálhatnak a faktoring előnyeiből, amelyek már kimerítették a banki hitel limitjüket.
 

Faktoring vagy hitel?

 Az alábbi táblázat tartalmazza a faktoring és a hitel közötti legfontosabb különbségeket:
 
  Faktorálás Hitel
Árazás Drágább Olcsóbb
Szerződéskötés Gyorsabb Lassabb
Hitelképesség, fedezet Nem szükséges Szükséges
Rugalmasság Rugalmas Kevésbé rugalmas
 
Kérek faktoring ajánlatokat!

Ajánlatkérő adatai

Kapcsolattartó
Alapadatok


 

Lejárt számlakövetelésem van. Azt lehet faktorálni?

Faktorálni csak a LE NEM JÁRT, és minden bizonnyal befolyó számlaköveteléseket lehet. A lejárt számlakövetelések megvásárlóit behajtó cégeknek nevezik.
Azonban van megoldás a LEJÁRT számlakövetelésekre is. Ez a behajtás.
 

Ezen túl a faktorálandó vevőm összes számláját faktoráltatnom kell?

Nem, az ügyfél kiválaszthatja, hogy mely számlákat kívánja faktorálásra felhasználni, és melyeket nem. Ez adja a faktorálás, mint finanszírozási mód rugalmasságát: mindig a cég pillanatnyi pénzügyi helyzete alapján lehet dönteni arról, hogy mekkora vevői követelést finanszírozzon a vállalkozás ezen a módon.
 

Faktoráláskor a számlakövetelés teljes értékét megkapom azonnal?

A számlakövetelés 80%-t kapja meg a szállító a faktorálás során, a maradék 20%-t a költségek levonása után akkor kapja meg a szállító, amikor a vevő a számlakiegyenlítést teljesítette.
 
Kérek faktoring ajánlatokat!

Ajánlatkérő adatai

Kapcsolattartó
AlapadatokHasznosnak találta az oldalon található tartalmat? Nyomjon egy "Tetsziket" vagy ossza meg partnereivel, ismerőseivel!


Faktorálás

FaktoringFaktorálás folyamataFaktoring kalkulátor

Cégfinanszírozás.hu hírlevél