Hitel:

A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező lemond az áru, szolgáltatás azonnali kifizetéséről, vagy közvetlenül pénzt ad az adósnak, aki a hitelszerződésben foglalt határidőre kifizeti a megállapodott összeget, azaz a tartozását.
 

Hitelkeret:

Más néven nyitott hitelkeret. A bank a vele  pénzügyi kapcsolatban lévő, ügyfelének biztosítja és hitelt a hitelkeret összegéig nyújt.
 

Rulírozó hitelkeret:

Olyan hitelösszeg, mely a szerződéses megállapodási határidőn belül, a visszafizetés arányában többször is igénybe vehető.
 

KKV:

Kis és középvállalatok rövidítése a pénzügyi szektorban.
 

THM:

Teljes hiteldíj mutató, mely tartalmazza a hitelszerződés kapcsán az összes felmerülő költséget, amit a tőkén felül a finanszírozónak fizetni kell. A THM egy éves időszakra vetített százalékos érték.
 

Kamat:

A kamat a pénz, helyesebben a tőke szolgáltatásainak az ára.
 

Jegybanki alapkamat:

Jegybanki alapkamatnak nevezzük egy adott ország jegybankja által megállapított referencia kamatlábat. Jegybanki kamatnak nevezzük azt a kamatot, amelyet a jegybank a kereskedelmi bankoknak fizet az MNB-nél önként elhelyezett kéthetes futamidejű kötvényeik után. A kereskedelmi bankok a jegybanki kamat ismeretében határozzák meg betéti és hitelkamataikat.
 

BUBOR:

A Budapesti Bankközi, referencia kínálat kamatláb.
 

EUROBOR:

A frankfurti bankközi piacon jegyzett, az Európai Központi Bank szabályainak megfelelően megállapított kínálati kamatláb. A magyar pénzintézetek is ezt használják viszonyítási alapnak EUR hitelek esetén.
 

Késedelmi kamat:

Nem a hagyományos értelmében vet kamat, hanem egy büntetés, amit késedelmes fizetés esetén róhatnak ki.
 

Kamatfelár:

A pénzintézet a kockázatoktól teszi függővé, hogy milyen feltételekkel nyújt hitelt.
 

Kamatperiódus:

A felvett hitel kamata arra az időszakra nem változik, így a törlesztő részlet is egyforma.
 

Kamattámogatás:

Az állam által nyújtott támogatás, mely a hitel kamatának fizetéséhez nyújt segítséget, amennyiben a hiteligénylő bizonyos feltételeknek eleget tud tenni.
 

KHR rendszer (BAR lista):

A Központi Hitelinformációs Rendszer. Egy olyan központ hitelinformációs rendszer ami a hazai bankok, finanszírozok, szövetkezetek által használt adatbázis ami mind a lakossági és vállalati hitelekről vezet nyilvántartás és zárt rendszerben működik.
 

Faktorálás:

A faktorálás le nem járt követelésvásárlás illetve eladás, üzletszerű követelésvásárlás. A faktor a két fél közötti magánjogviszonyba lép be és teljesít a jogosult felé.
 

Lízing:

A lízingbeadó és a lízingbevevő meghatározott időre köt egymással szerződést, és a  lízingbeadó vállalja, hogy a szóban forgó eszközt, a lízingtárgyat megvásárolja, és a lízingbevevő részére átengedi annak használati jogát.
 

Követeléskezelés (behajtás):

Lejárt fizetési határidővel rendelkező tartozás, jogi úton való rendezése.
 

Előtörlesztés:

Amikor az adós az esedékes törlesztőrészleten kívül legalább három havi törlesztőrészletet kíván előre kifizetni. Az előtörlesztet összeg minden esetben a tőketartozást csökkenti.
 

Végtörlesztés:

A fennálló tőketartozás egy összegben való kifizetése a bank részére.
 

Türelmi idő:

Késletett tőketörlesztés. A türelmi idő alatt csak kamat fizetés történik, így a tőketartozás nem csökken.
 

Készfizető kezes:

A hitelező számára nagyobb biztonságot nyújt a hitel nyújtására, mert a bank közvetlenül fordulhat a készfizető kezeshez, hogy az adós tartozását kiegyenlítse.
 

Fedezet:

Olyan dolog, amit a bank a hitel nyújtása kapcsán biztosítékként vagy a hitel céljaként kér.

Konkrét hitelajánlatokat szeretnék kérni bankoktól
Alapkérdések
Igen
Kft
Zrt, Nyrt
Bt
EV
Igen
Nem
Igen
Nem
Igen
Nem
Igen
Nem
Igen
Nem
Személyes adatok
Hitelösszeg
FtHasznosnak találta az oldalon található tartalmat? Nyomjon egy "Tetsziket" vagy ossza meg partnereivel, ismerőseivel!


Cégfinanszírozás.hu hírlevél