Bővülni fog az új lakások kínálati oldala a lakóingatlanok építési lehetőségének bekerülésével a növekedési hitelprogramba - adta hírül Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.
A vállalkozók ösztönözve érezhetik magukat, hogy időigényesebb beruházásokba is belevágjanak, mivel lehetővé válik a jövő év végéig befejeződő beruházások NHP-ba vitele.

Miért jó ez a vállalkozásoknak?


A növekedés kedvez a kis-és középvállalkozásoknak, akik új lakóparkokat építhetnek, várhatóan nőni fog a vállalkozók beruházási és építési kedve. Javulhat az építőipari cégek pozíciója is, melyek részesedése érezhető csökkenést mutatott a teljes hitelpiacon belül, a hitelállomány ezen cégek esetében ugyanis tavaly év végén 8,6%-kal kevesebb volt az azt megelőző évnél.

Miért kedvező a lakáspiac számára?


A bővítés segíti, hogy több új építésű ingatlan kerüljön az egyébként szűkös szegmensbe, emelkedni fog a kínálati oldal az új lakások piacán. A Központi Statisztikai Hivatal adati alapján 2014-ben már 15%-kal több lakás épült és 28%-kal magasabb volt a kiadott lakásépítési engedélyek száma a korábbi évhez képest.  
A KSH azonban felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is alacsony az újépítésű lakások száma, ugyanis az a válság előtti év 1/5-ét érte el a tavalyi évben. Mindemellett az épülő lakások területi eloszlása is egyenetlen, a 2013-as évhez képest tavaly több lakás épült a kisebb városokban és községekben, mint a megyei jogú városokban, Budapesten és Közép-Magyarországon pedig maradt az átlagos szint. A dunántúli régiókban a keleti régiókkal ellentétben meghaladta az átlagot a lakásépítések száma. Kivételt képez a keleti régiókban Debrecen, mely a teljes régió lakásépítésének több mint felét képezte.

Mikor érdeklődhetnek a vállalkozások?


A bankok május közepétől használhatják a változtatásokat, azonban a vállalkozók már most is érdeklődhetnek a pénzintézeteknél. A növekedési hitelprogram elkészült, csak egy újabb hitelcéllal bővült.
 
Konkrét hitelajánlatokat szeretnék kérni bankoktól
Alapkérdések
Igen
Kft
Zrt, Nyrt
Bt
EV
Igen
Nem
Igen
Nem
Igen
Nem
Igen
Nem
Igen
Nem
Személyes adatok
Hitelösszeg
Ft


Hasznosnak találta az oldalon található tartalmat? Nyomjon egy "Tetsziket" vagy ossza meg partnereivel, ismerőseivel!


Cégfinanszírozás.hu hírlevél