A szeptember hozott jó és kevésbé jó híreket is a hitelfelvételt fontolgató vállalkozások számára.

Kezdjük a jóval:

Az MNB megemelte az NHP keretét 1000 milliárd forintra. Mit is jelent ez? Legfőképpen azt, hogy aki mostanában kér hitelt, azt nem fogják csak azért elutasítani, mert kifogyott a keret.

De, rögtön jön is a kevésbé jó hír:

A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint a hitelkérelem csak 2014. december 31-ig adható be. Az pedig nincsen olyan messze, mint gondolnánk, mert a hitelkérelem beadását az alábbi lépések előzik meg:
  • A dokumentumok összeszedése és benyújtása a banknak
  • A banki előbírálat
  • Pozitív előbírálat esetén a hitelkérelemhez szükséges dokumentumok összeszedése
  • Hitelkérelem i dokumentumok kitöltése

A fenti folyamat a tapasztalatok szerint akár 2 hónapot is igénybe vehet, de esetenként akár ennél többet is. Így az a vállalkozás, amelyik karácsony előtt szeretné benyújtani az MNB NHP-ra vonatkozó hitelkérelmét, annak 1 hónapon belül célszerű elindítani a hitelkérelmet, ha nem akar lemaradni a 2,5%-os hitelről.

Tekintettel arra, hogy második dobásra vélhetően már nem lesz idő, így a cégeknek már csak egy lehetősége van, hogy megfelelően prezentálják magukat és üzleti tervüket a bankok felé. És ha ez nem sikeres, akkor már nem lesz elég idő arra, hogy a visszautasított hitelkérelmet ismételten benyújtsák.

És a pályázatok?

Tapasztalataink szerint sok cég a pályázatok kiírására vár a hitelfelvétel kapcsán is. A gondolatmenetük a következő: ha ismét kiírják az XY (pl.: telephely fejlesztési pályázatot), akkor azon elindulunk, az önrészt MNB NHP-ból finanszírozzuk, míg a beruházás másik felét a pályázat biztosítja.

Ez a gondolatmenet abból a szempontból helyes, hogy valóban készül egy telephely fejlesztési pályázat. Ennek a tervezetéről itt olvashat bővebben (https://cegfinanszirozas.hu/telephely-fejlesztes-palyazat).

Ott viszont hibádzik a gondolatmenet, hogy ilyen hitelcéllal (egy, még ki nem írt pályázat esetleges megnyerése esetén az önrész biztosítása) a bank semmilyen hitelt nem fog adni, nemhogy NHP-t.

És a fentiek alapján az is látható, hogy mire a vállalkozás valóban meg is nyer, a még ki nem írt pályázatot, addigra a 2,5-%os hitel várhatóan már nem lesz elérhető.

Mi akkor a teendő, ha szeretnénk 2,5%-on hitelt felvenni?

Menjen biztosra: Azt javasoljuk, hogy érdemes, és általában lehetséges olyan hitelcélt találni, amivel még szeptember folyamán be lehet adni a hitelkérelmet. Vegye fel a kapcsolatot egy szakemberrel, aki segít olyan hitelkérelmet és üzleti tervet összeállítani, ami megfelel az MNB Növekedési Hitelprogram által támasztott feltételeknek, és elsőre átmegy a banki vizsgálatokon – mert második lehetőség valószínűleg már nem lesz.

 
Konkrét hitelajánlatokat szeretnék kérni bankoktól
Alapkérdések
Igen
Kft
Zrt, Nyrt
Bt
EV
Igen
Nem
Igen
Nem
Igen
Nem
Igen
Nem
Igen
Nem
Személyes adatok
Hitelösszeg
Ft


Tetszett a cikk? Ossza meg barátaival, ismerőseivel, nekik is hasznos lehet!


Hogyan igényeljünk MNB hitelt sikeresen?MNB hitel

Cégfinanszírozás.hu hírlevél