A hírek szerint 2015 elejétől folyamatosan nyílni fognak az újabb és újabb pályázati lehetőségek a vállalkozók számára. A feltételek azonban szigorúbbak lesznek a múltban megtapasztaltnál: a cégeknek számos számviteli feltételnek kell várhatóan megfelelniük. A fő feltételek két nagy szempontra bonthatóak: a pályázó vállalkozással kapcsolatos gazdálkodási feltételek, illetve a beruházás helyszíne.
Ezért aki komolyan gondolkozik abban, hogy pályázaton indulna a jövőben, annak érdemes a 2014-s gazdasági évet úgy zárni, hogy cége meg is feleljen a feltételeknek.

A vállalkozói pályázatok legfontosabb feltételei a következőek:
  • A cégnek nem lehet köztartozása
  • A társaság saját tőkéje a pályázat benyújtásakor rendelkezésre álló legutolsó évi beszámoló adatai szerint, eléri vagy meghaladja a jegyzett tőke felét.
  • Adott pályázati projektben elszámolható összköltség nem haladhatja meg a pályázat benyújtásakor rendelkezésre álló legutolsó évi beszámoló adatai szerinti nettó árbevétel mértékét.
  • Adott pályázati projektben elszámolható összköltség nem haladhatja meg a pályázat benyújtásakor rendelkezésre álló legutolsó évi beszámoló adatai szerinti mérlegfőösszeget.

A különböző pályázatok esetében a gazdálkodási adatokra vonatkozó kritériumok tovább bővülhetnek, ezzel kapcsolatosan a releváns kiírás megjelenésekor tudunk bővebb tájékoztatást nyújtani.
Ilyen kritérium lehet például a támogatott tevékenységek (TEAOR kódok) listája. A most ősszel megjelent vállalkozói pályázatok esetében meg voltak határozva a támogatott tevékenységek listája, és ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Ezért nagy figyelmet kell arra fordítani, hogy
  • Milyen TEAOR kódokkal állítjuk ki számláinkat vevőink felé (mert a pályázati kiírás tartalmazhatja, hogy az árbevétel x %-a egy bizonyos TEAOR kóddal kell, hogy érkezzen)
  • Le legyenek jelentve a tevékenységi kódok a NAV, illetve a Cégbíróság felé. Utóbbi meglétét a cégkivonatban tudjuk ellenőrizni.
Másik nagyon fontos szempont a fejlesztés helyszíne. A közép-magyarországi régió (ide tartozik Budapest és Pest megye) eddig sem volt elkényeztetve a pályázati forrásokkal, ez a tendencia a jövőben várhatóan folytatódni fog: egyre kevesebb forrás fog jutni erre a területre.
A közepesen jól támogatott területek közé tartozik Nyugat-Dunántúl, és Közép-Dunántúl, míg a legtöbb támogatásra a dél-dunántúli, északi és keleti régiók számíthatnak.

Mit tegyen az, akinek nem a kiemelten támogatott régiókban van a vállalkozása?

Fontos tudni, hogy a támogatás intenzitása a beruházási projekt helyszínétől függ. Tehát egy budapesti cég is kaphat magas támogatást, ha például Észak-Magyarországon ruház be. Egy fizikai formában megvalósuló beruházásnál a helyszín egyértelműen eldönthető. Olyan beruházásoknál, amelyek esetében a megvalósulás helyszíne nem ennyire kézenfekvő (pl.: tanácsadás, innováció stb.) célszerű lehet vagy a cég székhelyét áthelyezni a megfelelő régióba, vagy egy telephelyet létrehozni ott – természetesen a mindenkori jogi szabályozás figyelembevételével.


Tudja meg most az alábbi űrlap kitöltésével, hogy pályázhat-e:
Kitöltöm az előszűrő formot!
Céges kapcsolati adatok
Vállalkozás adatai
Ft
Ft
Pályázati projekt adatok
Ft
0-20 Millió Ft
20-50 Millió Ft
50-100 Millió Ft
100 Millió Ft felett
nem tervezek gépbeszerzést
0-20 Millió Ft
20-50 Millió Ft
50-100 Millió Ft
100 Millió Ft felett
nem tervezek ingatlan építést, felújítást
0-20 Millió Ft
20-50 Millió Ft
50-100 Millió Ft
100 Millió Ft felett
nem tervezek energetikai fejlesztést
0-20 Millió Ft
20-50 Millió Ft
50-100 Millió Ft
100 Millió Ft felett
nem tervezek innovációs fejlesztést
0-20 Millió Ft
20-50 Millió Ft
50-100 Millió Ft
100 Millió Ft felett
nem tervezek egyéb fejlesztést
Finanszírozási lehetőségek
Igen
NemHasznosnak találta az oldalon található tartalmat? Nyomjon egy "Tetsziket" vagy ossza meg partnereivel, ismerőseivel!


Aktuális pályázatok

K+F

Cégfinanszírozás.hu hírlevél